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Sunday, 7 February 2021

Cellar In a Snap - Chile

Time

16:00

Place

Opimian Zoom meeting
Rene Lesvesque
Montreal, Québec

Join us for CELLAR IN A SNAP special Chile, a live online event to present the wines from C282 with Opimian’s exclusive producers!

We will be joined by Opimian producers Antiyal, Las Veletas and Villard Fine Wines.

Antiyal was founded in 1996 by Alvaro Espinoza and his wife Marina, “to teach their children, and all who would listen, about the earth, work and wine.” Antiyal is a Mapuche word (native Chilean), meaning “sons of the sun”. They believe that growing grapes biodynamically gives the wines greater depth and sense of place. The family farms ten hectares of vines, one hectare of almonds, and has one hectare of prairies and seven hectares of forest habitat. In 2007, Alvaro was awarded Personality of the Year by the International Wine Challenge. In 2015, Decanter voted him one of the world’s most influential winemakers, and today he is regarded by his peers as the leading authority on organic and biodynamic viticulture.

Located southwest of San Javier in Maule, Las Veletas, owned by Raúl Dell’Oro, who works with partner and winemaker Rafael Tirado, has 200 hectares of vines. Maule is one of Chile’s oldest regions and the property includes some 60 to 70-year-old País vines. Much of the estate consists of more recent plantings, over the last twenty years, of more noble varieties. The estate is impressive, and both Raúl and Rafael are visionary and innovative in their use of technology. Solar panels are currently used as the energy source for the vineyard drip irrigation. Juan Pavon, brand manager, will present the wines offered in the Cellar.

Villard Fine Wines: Frenchman Thierry Villard established one of the first boutique wineries in Chile in the cool Casablanca region in 1989. Situated 25 kilometers from the Pacific Ocean, the sea has a cooling effect on the Casablanca producing morning fog and keeping temperatures low – conditions perfect for growing flavoursome grapes. Jean Charles has taken over responsibility for winemaking from his father and has expanded the range and style of wines produced to include some natural orange wines.

This is the perfect occasion to find out more about Opimian's exclusive wines presented in Cellar 282, pick our producers’ brain and discover new wines!


Rejoignez-nous pour LE CELLIER EN UN CLIN D’ŒIL spécial Chili, un événement en ligne pour vous présenter les vins du Cellier 282 avec les producteurs exclusifs d’Opimian.

TROIS producteurs Opimian se connecteront pour nous présenter leurs vins exceptionnels du Chili : Antiyal, Las Veletas et Villard Fine Wines.

Antiyal a été créé en 1996 par Alvaro Espinoza et son épouse Marina, pour “éduquer leurs enfants, et tous ceux qui le voulaient bien, aux questions de la terre, du travail et du vin. » Antiyal est un mot mapuche (chilien aborigène) qui signifie « fils du soleil ». Alvaro et Marina croient que cultiver du raisin de façon biodynamique donne au vin plus de profondeur et un meilleur sens de son terroir. La famille cultive dix hectares de vignes et un hectare d’amandes, et possède un hectare de prairies et sept hectares de forêt. En 2007, Alvaro a remporté le prix de personnalité de l’année à L’International Wine Challenge. En 2015, le magazine Decanter l’a nommé un des vignerons les plus éminents du monde, et aujourd’hui il est perçu par ses pairs comme étant l’autorité sur la viticulture biologique et biodynamique.

Las Veletas: Basé au sud-ouest de San Javier, à Maule, Raúl Dell’Oro, qui travaille avec son partenaire et vigneron Rafael Tirado, possède 200 hectares de vignes. Maule est l’une des régions vinicoles les plus anciennes du Chili, et la propriété comprend des vignes de pais de 60 à 70 ans, qui étaient courantes dans la région. Le domaine détient surtout des vignes plus récentes, de 20 ans et moins, de cépages plus nobles. Le domaine est impressionnant, et Raúl et Rafael sont innovants et précurseurs dans leur utilisation de la technologie. Des panneaux solaires sont utilisés comme source d’énergie pour l’irrigation goutte à goutte des vignobles. Juan Pavon, directeur de marque, nous présentera les vins du Cellier.

Villard Fine Wines: Le Français Thierry Villard a fondé l’une des premières caves de luxe au Chili dans la région fraîche de Casablanca en 1989. Située à 25 kilomètres de l’océan Pacifique, la mer a un effet rafraîchissant sur Casablanca en produisant un brouillard matinal et en maintenant des températures basses, des conditions parfaites pour la culture de raisins goûteux. Jean Charles a repris la responsabilité de la vinification de son père et a élargi la gamme et le style des vins produits pour y inclure certains vins orange naturels.

C’est l’occasion parfaite d’en apprendre plus sur les vins exclusifs d’Opimian du Cellier 282, de poser des questions aux producteurs et de découvrir de nouveaux vins!

            

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